OVERPEINZINGEN VAN EEN ”OUDERE” MAN. Nr.25

Standard

Nr.24 eindigde met: “Een paar dagen later vloog ik naar Californie, niet wetende dat daar mijn overgave aan God geweldig beproefd zou worden….!”

80 percent van de werelds amandelen komen uit de Centrale Vallei van Californie, een gebied van 320.000 hectare. Mijn werkgever, John Vis, had een boerderij waar de zoon woonde en waar de gebouwen met de meeste kalkoenen verbleven. John zelf woonde in een klein plaatsje, Denair ten oosten van Turlock. Hij bezat ook boomgaarden met fruitbomen, perziken en amandelen. Ik verbleef in een hele grote caravan in een boomgaard, met een omheinde omgeving met een paar duizend kalkoenen. De bomen werden geïrrigeerd vanuit kanalen die water aanvoerden van de Sierra Nevada Mountains. Een deel van mijn werk was het verleggen van de irrigatie pijpen en sproeiers tweemaal per dag zodat alle bomen water kregen. Het was hard werk ook omdat het daar heel warm was, met temperaturen tot 40C* en soms meer. Verschillende malen per dag sprongen wij met kleren en al in het kanaal om af te koelen. Wanneer de amandelen rijp waren om geoogst te worden, klommen wij in de bomen met een knuppel met een dik rubber eind er aan en sloegen dan op de takken zodat de amandelen op de grond vielen. Daar werden ze bijeen geharkt en in zakken gedaan, die dan weggebracht werden.

Op een zekere dag stond ik hoog in een boom, hief mijn beide armen omhoog om op de takken te slaan, en voelde ik mijn schouder uit de kom glijden, dit was al tweemaal eerder gebeurd op het Bijbel College. Ik stond daar, en kon niet bewegen. Een van de werkers nam een stuk irrigatiepijp en hield het tegen mijn borst zodat ik mijn evenwicht kon bewaren. Langzaam draaide ik mijn schouder terug in de kom, wat heel pijnlijk was. Ik kon twee weken niet werken omdat ik mijn schouder in een slingerverband had. Ik was ondertussen hele goede vrienden geworden met John en zijn vrouw, en op een dag deed hij mij een aanbod dat mij deed duizelen………! (Ga naar Overpeinzingen)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.