OVERPEINZINGEN VAN EEN “OUDERE” MAN. Nr.71

Standard

Nr.70 eindigde met: “Maar ik had dan ook drie dingen tegen….!” (Zie richardandmarina.net)

Wat ik nu schrijf is eigenlijk iets persoonlijks, maar ik wil het toch met u delen om u een idee te geven waarom ik zo ontmoedigd was op het vliegtuig terug van Noord Ierland waar ik zulk een gezegende tijd had gehad. Ziet ge, ik had drie dingen tegen,

Het eerste was het feit dat ik Nederlander was, of, zoals ze in België zeggen, “nen Hollander.” En er bestaat niet al teveel liefde tussen Belgen en Nederlanders. Veel grappen in Nederland gaan over de Belgen en de meesten in België over de Nederlanders. Ik heb het moeilijk de verleiding te weerstaan u er enkele te vertellen, ha! Ik was me er altijd zeer van bewust dat ik Nederlander was, zo gauw ik begon te spreken keken mensen naar mij omdat ze het accent herkenden. Dikwijls had ik mijn Canadese paspoort bij en als men dan vroeg waar ik vandaan kwam, zei ik, uit Canada. “U spreekt goed Nederlands” werd er dan gezegd, waarop ik dan antwoordde met, “Ja, dank u.” En dan kwam natuurlijk de vraag of ik misschien in Nederland gewoond had. En dan moest ik wel de waarheid vertellen, “Ik ben in Nederland geboren, maar echt waar, ik had daar niets mee te doen.” Dat deed het ijs smelten en ze lachten dan. Niettemin heb ik altijd dat gevoel van een Hollander te zijn bijgehouden, maar als mensen christen werden, bekeken ze me wel anders en dat was fijn!

In de tweede plaats had ik nog nooit in Canada met Katholieke mensen gewerkt. En omdat België meer dan 90% Katholiek was, vroeg ik me af waarom de Heer mij daar gebracht had. Ik wist heel weinig over het Katholieke geloof, maar ik heb heel snel bijgeleerd!

In de derde plaats, vond ik het moeilijk om met mensen persoonlijk te spreken. Ik ben een prediker, hoe groter de groep luisteraars, hoe beter het gaat, maar doe me met één persoon spreken en ik weet bijna niet wat ik zeggen moet. De Bijbel spreekt van de gave van evangelisatie, welke mijn vrouw en ik allebei hebben, maar terwijl ik de blijde boodschap aan een groep verkondig, legt zij het uit aan één persoon. Mijn medewerker Herb had ook die gave, zoals mijn vrouw en daarom maakten wij zo’n goed team. Maar in België spreken voor een grote groep…….?! (Ga naar Overpeinzingen)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.