MUSINGS OF AN OLDER MAN.

Standard

AMAZING THINGS. (12)

DE BIJBEL EN HYGIËNE. (3)

“Was uw handen, dokter.” Dit is niets nieuws en geldt voor ons allen. In ieder ziekenhuis en ook in sommige andere openbare gebouwen zijn er hand desinfecterende apparaten geplaatst, zodat we onze handen kunnen desinfecteren. Ik herinner me nog hoe de dokter die mijn vrouw ging bijstaan met de bevalling van onze tweede dochter, binnenkwam en zijn handen waste boven een wastafel met een waterleiding die uit de muur stak zonder kraan er aan. Hij zette zijn voet op een pedaal en het water stroomde uit de leiding. Met andere woorden, hij waste niet alleen zijn handen maar deed dat ook nog met stromend water. Nu, kijk eens naar wat Mozes 3500 jaar geleden geschreven heeft: “Wanneer de man van zijn kwaal genezen is, moet hij zeven dagen wachten voor hij gereinigd kan worden. Dan moet hij zijn kleren en zijn lichaam met bronwater (levend of stromend water) wassen en is hij weer rein.” Lev.15:13. Met andere woorden, hij moest zich niet alleen wassen, maar ook nog in bronwater, (stromend of levend water). WONDERBAARLIJK.
Misschien hebt u gehoord van Dr. Ignaz Semmelweis, (1818-65), een Hongaarse arts wiens werk aantoonde dat het wassen van handen het aantal vrouwen dat sterft na de bevalling drastisch kan verminderen. Zijn werk vond plaats in de 1840’s, terwijl hij Directeur was van de kraamkliniek van het Weense Generale Ziekenhuis. Beschreven als de “Verlosser van moeders”, Semmelweis ontdekte dat de incidentie van puerperale koorts (ook bekend als “kinderbedekoorts”) drastisch kon worden verminderd door handdesinfectie in obstetrische klinieken. Puerperale koorts kwam veel voor in ziekenhuizen in het midden van de 19e eeuw en was vaak dodelijk. Natuurlijk weten we nu waarom het zo belangrijk is de handen te wassen. We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens op TV gezien hoe dokters hun handen wassen voordat ze de operatiekamer binnengaan. In het Bijbelboek Leviticus worden de woorden wassen, waste en gewassen 44 maal vernoemd. Interessant, niet waar? Karl Sudhoff, professor in de medische geschiedenis, schrijft over zijn diepe bewondering voor de praktische wetten in de Bijbel: “Het 13de en 14de hoofdstuk van Leviticus zijn gewichtige officiële documenten die het verdienen om in letters van glanzend goud geschreven te worden, omdat ze de kiem vormen van de modern profylaxe (bescherming) tegen besmettelijke ziekten.” (K. Sudhoff: Essays in the History of Medicine, Medical Life Press, New York, 1926, blz. 146.) Wie zegt dat de Bijbel een ouderwets en verouderd boek is? Het is zeer “up to date” en openbaart ons dingen die wij nog maar de laatste paar honderd jaar ontdekt hebben. ABSOLUUT WONDERBAARLIJK. Geloofd zij de Heer.

washinghands

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “MUSINGS OF AN OLDER MAN.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.